Dagens mennesker lever svært hektiske liv, stort sett omgitt av asfalt og motorbrøl. Dette er ikke sunt i lengden og derfor er mange av oss glad i å dra ut i naturen for å få en pause fra hverdagens mas og stress. Noen velger å ta seg en liten tur ut i marka eller på fjellet, eller man kan velge en skikkelig utfordrende reise ut i villmarken hvor man er borte i mange dager på rad. Alle bør prøve seg ute i villmarken noen dager i året, spesielt siden det er så mange forskjellige valgmuligheter inkludert å dra på en jakttur eller en fisketur.

Etiske dilemmaer med jakt- og fiskelag

I svært mange land så er det husdyrholdet som står for matproduksjonen. Så folk behøver ikke lenger å jakte for å brødfø seg selv og familien. Samtidig så er det ikke til å stikke under en stol at mennesker har tatt over mye av rovdyrenes rolle i villmarken. Vi er rett og slett forvaltere og må derfor også jobbe med å sørge for den perfekte balansen mellom rovdyr og byttedyr. Det er ikke mulig å bare la elgstammen, rådyrstammen eller andre dyr få formere seg fritt.

Etiske dilemmaer med jakt- og fiskelag

Så man må drive med jakt og fiske til en viss grad for å sørge for sunne dyr og levedyktige miljø. Gjøres dette korrekt så er slik jakt og fiske positivt for naturen. Ulempen er at folk har oppdaget at de kan tjene penger på dette. I det øyeblikket man kan tjene penger på noe så vil det også være useriøse aktører som prøver å ta markedsandeler.  Heldigvis så er det få useriøse aktører i bransjen for de blir fort avslørt. Både media og seriøse organisasjoner har satt søkelyset på bransjen og har gjort sitt for å avsløre de useriøse.

Profesjonelle jakt- og fiskelag

I Norge og i utlandet så er skog, fiskevann og andre områder eiet av et eller flere forskjellige foreninger, enkeltpersoner eller myndighetene. Eierne er ansvarlig for å forvalte denne ressursen, noe som betyr at man må sørge for en god balanse. Ikke for mange av den ene eller andre arten.

Så hvert område har sitt eget uttaksfelt og antall dyr som skal tas ut hvert år. Hvordan dette organiseres variere, men de siste årene så er det blitt populært å la jegere få betale for å bli med på jakten. En ulempe med dette er at mange har gitt en ”garanti” til jegeren. Jegeren betaler mye penger for å være med jaktlaget og derfor er de sikret å få skyte et eller flere dyr. Dette skiller seg fra fiskekortene og fiskere. Her har man hele tiden vært klar på at det er flaksen som avgjør om man skal klare å få fisk eller ikke.

Min mening basert på mange år som deltager i forskjellige jaktlag og som en som organiserer slike profesjonelle jaktlag, er at man aldri bør gå for en pakke som heter ”garantert fangst”. Det kan selvsagt være bittert å oppleve at man ikke får skutt et dyr eller fisken ikke biter, men slik er livet. Dessverre så er det slik at hvis byttet/fangsten er garantert, så er det ofte ikke en rettferdig jakt. I mange tilfeller så har man da enten et svekket byttedyr som beveger seg rundt på et begrenset område eller et tamt byttedyr. Det er med andre ord ingen utfordring.

Så jeg mener at man må ta sine sjanser og velge seg et godt profesjonelt jaktlag, en guide eller et kjentmann som kan sørge for at du får maksimalt med sjanser. Dette er en av de sikreste tegnene på etisk forsvarlig jakt.

Hvor kan du jakte?

Hvor kan du jakte?

Det er åpnet for jakt nesten over hele verden, men du må selvsagt ha råd til å reise. I Canada og Alaska så kan du jakte ulver, bjørner, elg og andre dyr. I Afrika så kan du jakte storvilt, men her må man gjøre hjemmeleksen sin. Det er svært mange useriøse aktører i Afrika og i Asia. Men det er nok av steder som tilbyr guidet tur inn i store jaktområder og du vil ikke angre selv om du ikke ender opp med å skyte et dyr. Det er nemlig en helhetlig og spennende opplevelse å få være med andre jegere og virkelig få bryne deg mot et dyr som er friskt og intelligent.

Plass til alle

Det er ikke slik at du må være en ihuga jaktfan for å dra på en slik tur. Så lenge du liker å være i naturen og ikke minst, du synes jakt er helt ok, så kan du henge deg på en venn eller venninne som er mer ivrig med riflen. For jakt handler ikke bare om å gå langt i ulendt terreng og følge spor. Det handler også om å sitte mange timer i en vaktpost og vente på at et dyr kommer gående. Jegeren sitter gjerne med blikket limt til området for å følge med på om byttet kommer. I slike tilfeller så liker jeg og sitte å lese en bok på nettbrettet eller spille et spill på det. Det eneste kravet er at aktiviten skal være rolig så man ikke skremmer dyret, ikke noe problem i lydløs modus!

GOD JAKT!